Welkom op de site van Tussen de Rijnen

Tussen de Rijnen is de wijkvereniging van de wijken Pancras-Oost, Havenwijk-Noord en  de Havenwijk-Zuid, kortom de oostelijke binnenstad van Leiden. Opgericht in 1987.
Verkamering

De verkamering van de binnenstad is een onderwerp wat zeer actueel is. Door de relatief lage prijzen van koopwoningen en de hoge huren die studenten voor een kamer betalen, worden veel huizen gekocht met als doel de kamers te verhuren.


Deze verkamering is voor onze wijken een bekend fenomeen. Uit de statistiek van de gemeente blijkt dat in onze wijken al heel veel kamers worden verhuurd. Vergeleken met andere wijken hebben wij zelfs het hoogst aantal kamerbewoners van heel Leiden.
Toch neemt de verkamering ook in onze wijken nog verder toe. Door de verkamering wonen er steeds meer mensen op dezelfde oppervlakte. Hierdoor ontstaan problemen zoals geluidsoverlast en wild geparkeerde fietsen.

 

Verkamering heeft ook voordelen. De kamerbewoners trekken meer de straat op, waardoor een levendiger straatbeeld ontstaat. Ook kunnen voorzieningen als cafés, restaurants en supermarkten bestaan door de extra klandizie. De huizenprijzen blijven hoog en er is ook minder vraag naar auto parkeerruimte.

 

De gemeenteraad heeft  geprobeerd om beleid te ontwikkelen, maar is daar niet in geslaagd. Wel zal er nu actiever worden opgetreden tegen weesfietsen en fietswrakken. De onbruikbare fietsen worden door de gemeente gemerkt en verwijderd.
Heeft u een fietswrak voor de deur staan, dan kan de gemeente die na uw melding  bij het meldpunt 14071, verwijderen.