Gemeente test afvaleilanden in stadsparken

De gemeente gaat de succesvolle proef met afvaleilanden uitbreiden naar de parken in onze wijken. Dit moet resulteren in minder achtergelaten afval in de parken.

 

In het Noorderplantsoen bij Molen de Valk zijn vorig jaar de vaste prullenbakken vervangen door zogenaamde afvaleilanden bij de ingangen van het parkje. Het was een proef om te bekijken of hiermee de hoeveelheid zwerfafval zou verminderen. De resultaten zijn zo goed, dat de gemeente de proef uitbreidt naar de volgende stadsparken: Park De Put, Van der Werfpark, het Plantsoen, Katoenpark, Ankerpark, Blekerspark en Huigpark. Het doel is nu om te bekijken of de afvaleilanden op de juiste plek staan en hoe groot de definitieve afvalbakken moeten worden. Ook is de gemeente benieuwd naar de ervaringen van omwonenden en bezoekers van de parken.

 

 

Huidige bakken te klein
De huidige vaste prullenbakken van 50 liter zijn snel vol en de grotere pizza- of lunchdozen passen er niet goed in. Vooral in het voorjaar en in de zomer als er wordt gegeten in de parken ontstaat er veel rommel rond de prullenbakken. Dit leidt tot zwerfafval én meeuwenoverlast. Vandaar dat de gemeente de komende weken alle soorten kleine vaste prullenbakken in de parken weghaalt en vervangt door afvaleilanden.

 

 

Tijdelijke afvaleilanden
De afvaleilanden die nu geplaatst worden, bestaan uit twee aan elkaar gekoppelde grijze kliko’s van 240 liter. Deze hoeven minder vaak geleegd te worden en het deksel verhindert dat meeuwen afval eruit kunnen trekken. De afvaleilanden worden geplaatst bij een aantal in- en uitgangen van de parken. De voorzieningen voor hondenpoepzakjes komen naast de afvaleilanden te staan.
Voor de definitieve bakken wordt later een netter model gekozen.

 

 

Hoe denkt u erover?
De gemeente bekijkt zelf regelmatig of de nieuwe locaties voldoen en of de bakken groot genoeg zijn. Zo nee, kunnen ze verplaatst worden of komen er nog wat bij. Maar natuurlijk kunt u ook reageren!
Vul vanaf 1 mei een korte enquête in en deel uw ervaringen over de afvaleilanden met de gemeente. U vindt de enquête op www.leiden.nl/afval.

Samen voor een schone stad
De gemeente rekent erop dat iedereen meewerkt om zwerfafval te voorkomen. Mocht u constateren dat de bakken vol zijn of als er veel zwerfafval ligt, bel u dan met het gemeentelijk KlantContactCentrum, tel. 14 071, Leiden, keuze 1.