OPINIE - Singelpark: graag een maatje kleiner
Geschreven door Hans   

In 2008 presenteerde de wijkvereniging samen met andere partners in onze wijk een prachtig plan om ons deel van de Singels om te vormen tot een mooi park. Dit plan werd breed gepresenteerd, ook aan de Leidse gemeenteraad.

Voor wie geinteresseerd is het plan is HIER nog te vinden. In het plan een brug naar de Zijlpoort en een zwemstrandje. Een mooi, haalbaar en betaalbaar plan. Gesteunt door de bewoners, die zelf de bouwstenen voor dit park aandroegen. Helaas vonden wij weinig enthousiasme voor dit plan bij de beleidmakers.

Het Stadslab nam het stokje over en kwam met een groter masterplan, wat alle Singels zou omvatten. Dit plan wordt door het Stadslab op een zeer profesionele manier gepresenteerd, ook de gemeenteraad en de verantwoordelijk wethouder zijn zeer enthousiast. Wie kan hier dan ook tegen zijn. Het plan is zo groot dat iedereen hier iets van zijn gading in kan terugvinden. De dam bij de E-On centrale gaat weg en er komen verschillende bruggen. †Maar liefst twee landschapontwerpbureaus uit Zurich en Rotterdam komen met een internationaal aansprekend ontwerp. Ons deel van het Singelpark wordt daarin een soort wildernis, viele dank. Raadslid Walter van Peijpen van Groen-Links doet er HIER nog een schepje bovenop. Het terrein naast de Sterrewacht eigendom van de universiteit moet een stadstrand worden. Twee jaar vergaderen heeft heel veel plannen opgeleverd en een heel klein stukje (tijdelijk) groen.

Waar komt het geld vandaan? Er is een bescheiden hoeveelheid geld beschikbaar voor een project van deze omvang. De gemeente Leiden heeft in 2011 negen miljoen euro uitgetrokken. Deze financiŽn zijn voornamelijk afkomstig vanuit de verkoop van gemeentelijke NUON-aandelen en het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV-3) van het Rijk. Waarschijnlijk net genoeg om de rekening van het ontwerp te betalen, alle vergaderingen en een paar klein bruggetjes.† Het weghalen van de E-On dam kan er dan niet meer vanaf.

Als we echt meer groen in de stad willen dan kunnen we het geld effectiever gebruiken. Door het Singelpark een maatje kleiner te maken, zoals het Oosterpark.† Onze wijk is er al vijf jaar klaar voor.