Bouwplan Zuidsingel: Kansloos!

De bouwplannen van KN vastgoed voor 18 koopappartementen op een klein stukje grond aan de Zuidsingel zijn kansloos. Dit is de mening van de voorzitter van de wijkvereniging “Tussen de Rijnen” Hans Ranselaar.

“We hebben van de gemeente de expliciete toezegging gekregen dat het aantal benodigde parkeerplaatsen in onze wijk niet zou verminderen. Door deze bouwplannen zijn 21 parkeerplaatsen nodig waar geen voorziening voor is opgenomen.” De wijkvereniging “Tussen de Rijnen”, die actief is in de Oostelijke binnenstad, vindt dat de gemeente haar eerdere toezeggingen gewoon moet naleven. Ook het bestemmingsplan voor dit gebied is heel erg duidelijk over het aantal benodigde parkeerplaatsen.

In een brief aan de gemeente heeft de wijkvereniging haar bezwaren tegen de plannen kenbaar gemaakt, deze brief is HIER te vinden. De projectontwikkelaar heeft op verzoek van de gemeente geprobeerd de problemen te omzeilen door de woningen alleen aan studenten te verkopen. Er zijn echter geen aparte parkeernormen voor studenten, waardoor er bij de bouw van de appartementen gewoon aan de bestaande regelgeving moet worden voldaan. Deze koopappartementen zijn ook nog eens bijzonder duur voor studenten of ouders van studenten omdat zij niet in aanmerking komen voor hypotheekaftrek. Na het afstuderen zou het appartement moeten worden verkocht aan een andere student. De korte studieduur zorgt dan voor hoge extra maandkosten omdat de verkoopkosten in 4 jaar moeten worden afgeschreven.  Het kleinste appartement heeft een oppervlakte van 27 m2 en moet 100 000 euro kosten.

 

De bouw van een studentenflat bij de Meelfabriek is wel in het bestemmingsplan opgenomen, maar wordt niet uitgevoerd. "De gemeente Leiden wil wat niet kan" aldus Ranselaar. "Maar wat kan, gebeurd niet. De studenten zijn de dupe van dit vreemde beleid."

 

De bewoners rond het project hebben massaal negatief gereageerd op te plannen. Op deze plaats stonden vroeger twee kleine woningen en de bewoners vrezen veel problemen met de minimaal 18 nieuwe bewoners. De bezwaren zijn verwoord in een brief aan de gemeente Leiden die door 82 omwonende werd getekend, deze brief is HIER te vinden. De bewoners vrezen voor de brandveiligheid, overlast door rondslingerende fietsen, verkeerd geparkeerde auto’s en lawaai. Ook maken zij zich grote zorgen over het leefklimaat in dit pittoreske buurtje dat tot in de landelijke pers bekend staat als een voorbeeld van richtinggevend kleinschalig buurtinitiatief. Een dergelijk grootschalig bouwplan past niet in dit kleinschalige buurtje volgens de bewoners.

De bezwaren van de bewoners en de wijkvereniging zouden wel eens voor grote vertraging bij de bouw kunnen zorgen. De rechtsgang van soortgelijke zaken toont aan dat de rechter de parkeernormen zwaar laat wegen.  De studenten van nu zullen afgestudeerd zijn als de appartementen ooit gebouwd gaan worden. Dat is waarschijnlijk niet wat de projectontwikkelaar bedoelt als hij dit "Het nieuwe Cameren" noemt.