Touwtrekken Looiersplein
dinsdag, 24 mei 2016 13:03

Het is nog steeds niet zeker hoe de rechter oordeelt over de beroepschriften uit de Havenwijk-Zuid inzake leefbaarheid en parkeren op en rond het Looiersplein.

 

Binnenkort is de, met 3 weken “bedenktijd” uitgestelde, uitspraak van de bestuursrechter te verwachten over de bouw van ruim 12m. hoge, massieve woonblokken voor “Young professionals” op de huidige parkeerplaats aldaar. Die overschaduwen straks van korte afstand de ruim 9 meter hoge “historiserende” grachtenpanden van Waardgracht en Wevershof. De omwonenden hadden van de Commissie Bezwaarschriften gelijk gekregen op de bezwaren tegen de bouwhoogte en de niet gegarandeerde compenserende parkeerplaatsen die van levensbelang zijn voor de relatief veel ouderen en minder-validen in de voormalige zorgwijk Nieuw Groenhoven. B&W echter veegden de commissie-uitspraak van tafel.

 

Als de rechter nu onverhoopt hetzelfde doet, zullen de bewoners massaal in hoger beroep gaan bij de Raad van State. Daarnaast zijn 20 buurtgenoten dezer dagen in beroep gegaan tegen het gemeentebesluit om het Looiersplein alvast te “onttrekken aan de openbare ruimte”, lees bouwrijp te maken. De omwonenden vinden het absurd dat dit plein nú al wordt “onttrokken”, terwijl diverse gerechtelijke procedures nog lopen. Afgelopen weken heeft de bouwer alvast hekken rondom het terrein gezet en kan men er niet meer parkeren. De bewoners hebben daarom bij de rechter een beroepzaak én een spoedeisende procedure aangespannen om e.e.a. een halt toe te roepen. De buurt hoopt dat dit gebeurt voor het plaveisel de grond uit gaat en de archeologische schop erin.

 

Het (verplichte) archeologische onderzoek zou half juni al beginnen. Per brief is de bouwer daarom ook gewaarschuwd dat hij beter even kan wachten tot de gerechtelijke uitspraken binnen zijn. Anders zou hij misschien alles weer moeten herstellen. De gemeente had vorig jaar toegezegd al dit soort financiële risico’ s voor een derde te dekken. Ten koste van de belastingbetaler, dát wel…