maandag, 21 oktober 2013 14:09

Bouwgroep ‘Woonfabriek Leiden’ gaat de Woonfabriek Tieleman & Dros herontwikkelen. Deze groep particulieren krijgt een jaar de tijd om hun woningbouw plan uit te werken voor de voormalige conservenfabriek Tieleman & Dros in de Leidse binnenstad.

 

 


Wethouder Pieter van Woensel (Ruimtelijke Ordening en Binnenstad): "Wat goed dat dit ook in Leiden werkt! De uitkomst van dit traject laat zien dat we in onze stad in staat zijn om op een andere, creatieve manier naar woningbouw te kunnen kijken. En dit smaakt naar meer. Wie weet is Tieleman & Dros nog maar het begin en besluiten we meer panden op deze manier een tweede leven te geven." Een tiental particulieren verenigd in bouwgroep ‘Woonfabriek Leiden’ heeft gewonnen met hun plan om naar verwachting 16 woningen te realiseren in de oude fabriek. In de plannen is aandacht besteed aan o.a. de financiële haalbaarheid, het te volgen proces en het behoud van historische waarden, zowel binnen in de woning als aan de buitenkant. De bouwgroep wordt ondersteund door GAAGA architecten, aannemer Vink Bouw Nieuwkoop en OntwerpJeWoning.


Eric Amory namens bouwgroep Woonfabriek Leiden: “Onze bouwgroep, bestaat uit een aantal ‘bevlogen’ bewoners en een professioneel begeleidingsteam. Zij staan in de startblokken om dit bijzondere plan verder te ontwerpen en realiseren. Het ‘fundament’ hiervoor is met ons plan van aanpak gelegd. We zoeken nog een aantal enthousiaste medebewoners.”
De groep krijgt een jaar de tijd om het plan uit te werken tot een definitief ontwerp en om nog meer geïnteresseerden te vinden die aan willen sluiten. Binnen de zelf gemaakte indeling en ondersteund door professionals, worden de plannen voor het fabrieksterrein en de eigen woning uitgewerkt. Per gezin wordt een eigen invulling gegeven aan de binnenkant van het industriële fabriekscasco of de nog te bouwen woning op de vrije kavels.