Beuk wordt splijtzwam

De monumentale en beschermde beuk bij de Kloosterpoort zou wel eens in een splijtzwam kunnen veranderen. Dit bleek op de bijeenkomst van omwonenden en de stichting Xenia op 29 september 2011.

De beuk is de enige beschermde boom in onze wijk en ongeveer 150 jaar oud. In verband met de nieuwbouwplannen heeft de stichting Xenia alvast naar de beuk laten kijken door Fa. Copijn. De boom zal om de bouw ruimte te geven een deel van een tak moeten missen, maar Copijn heeft aangegeven dat de boom het gemis van deze tak zeker kan verdragen.

De omwonende zien dit als een regelrechte aanval op deze oude beuk en zijn zeker niet bereid om de boom te laten snoeien. Zij hebben geen bezwaren tegen de vestiging van een hospice, maar wel als daarvoor de rechter kant van de boom moet  verdwijnen. "Een regelrechte amputatie" noemde één van de omwonenden dit plan. Ook de gemeente Leiden gaf aan niet zonder meer de boom te laten snoeien.

 

Op bovenstaande foto zou het rechter deel van de boom weggesnoeid moeten worden. Boven het bestaande gebouw zouden 2 verdiepingen moeten komen in houtskelet bouw. Het si echter niet uit te sluiten dat de brandweer aanvullende maatregelen zal eisen. De bewoners moeten met 3 bedliften naar de bovenste verdieping gebracht worden.