Xenia in Kloosterpoort

Medio 2009 werd Xenia opgericht. Vanaf de eerste dag werd binnen de initiatiefgroep gesproken over een goed pand op een goeie plek.

Voorop stond dat het pand in of vlakbij het centrum zou moeten liggen. Zo zouden onze gasten in direct contact blijven met de voorzieningen die de stad biedt. Ons oog viel op Middelstegracht 36. Wij vonden het een geschikt pand. Er was geen tuin bij, maar we zouden grote deuren in de achter- en de voorgevel maken en onder het glazen dak een heerlijke binnentuin.

We liepen rond op de Kloosterpoort en vonden de plek geweldig met die rode beuk. En het gebouw aan een hofachtige ruimte. Maar daarin zat radio Holland Centraal en als die organisatie vertrok zou het gebouw aan de krakers van de panden aan de Koppenhinksteeg worden gegeven of verhuurd dus spraken we met spijt in ons hart over dat de Kloosterpoort de ideale plek voor Xenia zou zijn…hoewel… ook het grote pand aan de Middelstegracht…

 

We kregen Hooigracht 12/14 aangeboden. Op 7 december 2009 wandelden we rond in het pand en vonden het helemaal goed voor Xenia. We maakten plannen, ontwierpen de ruimtes voor de gasten. We bouwden zelfs een maquette en op 19 januari 2010 kregen we te horen dat er een andere bestemming voor het pand was en jammer, jammer…niet voor Xenia. We moesten een lijstje maken van plekken waar we graag wilden zitten, zei SLS. en voor dat lijstje konden we putten uit de lijst van gemeentelijk bezit. We bekeken gebouwen aan de Pieterskerkhof, op de Pieterskerkgracht, bij het kunstenaarscentrum aan de Haagweg en we wandelden door het pand Middelstegracht 36 én op de Kloosterpoort.De rest van het verhaal is bekend.Op 30 september 2010 stemde de gemeenteraad van Leiden in met het voorstel van B&W. om goedkeuring te geven aan de verkoop van de Kloosterpoort aan Stichting Leidse Studentenhuisvesting (SLS) die op haar beurt het pand, na verbouwing en uitbreiding, zal verhuren aan Xenia. We hopen in 2012 terecht te kunnen in ons pand op de Kloosterpoort.

(Uit Xenia Hospice Nieuwsbrief www.xeniahospice.nl )