Volharding terug in de wijk

Wat voorheen nog ter discussie stond was de verbouwing van Haven 1 t/m 7, oftewel de Jonk Panden. Eerder dit jaar besloot het bestuur van de wijkvereniging Tussen de Rijnen de bezwaren tegen de bouwplannen voor een restaurant aan de Haven 1-7 in te trekken. Na een uitgebreid gesprek tussen de architect van het bouwplan en omwonenden bleek dat de bezwaren van de wijkvereniging terecht zijn, maar door de architect niet te verhelpen. In het verleden was hier het hoofdkantoor gevestigd van "De Volharding", de Leidsche Stoombootmaatschappij die voer tussen Leiden en Amsterdam. De concurrentie van de bus en de trein maakte dat de Volharding in 1930 werd opgedoekt.

De panden worden opnieuw ingedeeld en gerenoveerd: er komt horeca op de begane grond en appartementen op verdiepingen.

Ondertussen is de verbouwing gestart en wordt er nu een en ander gesloopt. Om extra ruimte te creŽren voor materiaal wordt gebruik gemaakt van boten waarop werkcontainers geplaatst zijn.

Binnen is men bezig om de vloeren opnieuw te storten en die op de verdiepingen opnieuw te verstevigen. Buiten is een bouwstelling opgezet om de panden ook aan de buitenkant op te knappen. De verbouwing gaat zeker nog tot en met juni 2013 duren.