Nieuwe parkeer automaten

De gemeente is begonnen met het vervangen van de parkeerautomaten in het centrum. Dit is nodig vanwege de start van kentekenparkeren eind januari 2017. Op de nieuwe automaten kan de parkeerder straks het kenteken van zijn auto, motor of brommobiel invoeren.

 

 

Op de huidige parkeerautomaten in het centrum kan het kenteken niet worden ingevoerd. Dus worden de huidige automaten vervangen door 75 nieuwe parkeerautomaten, van hetzelfde type als in de wijken buiten de singels. De bijbehorende verkeersborden met P en belcode worden vervangen door blauwe lichtkappen op de automaat. Op de lichtkap staat de belcode voor mobiel parkeren.

 

Fraaier straatbeeld Van de huidige automaten worden 48 stuks niet vervangen maar verwijderd. Uit onderzoek blijkt dat deze in de praktijk relatief weinig worden gebruikt. Vanwege het toenemend gebruik van mobiel parkeren, kentekenparkeren en de komst van twee nieuwe parkeergarages in het centrum, kan het aantal parkeerautomaten in het centrum worden teruggebracht. Dat zorgt voor een fraaier straatbeeld in de historische binnenstad.

 

Start kentekenparkeren Eind januari start de gemeente Leiden met de invoering van kentekenparkeren. Een papieren parkeervergunning, bezoekerskraskaart of kaartje uit de parkeerautomaat in het voertuig (auto, motor of brommobiel) is daarmee verleden tijd. De parkeercontroleur scant het kenteken van het geparkeerde voertuig en controleert op deze manier of er voor het parkeren is betaald. Lees meer op www.leiden.nl/kentekenparkeren.

 

Planning De vervanging van de 75 parkeerautomaten in het centrum loopt van medio november tot medio december. De overige 48 automaten zullen uiterlijk per 1 januari verwijderd zijn. Vanaf 2 januari kan de parkeerder al zijn kenteken invoeren op de parkeerautomaat. Tot eind januari volgt er nog wel een ticket voor achter de voorruit.